Nederlands

WANNEER? Mijn droom – Mijn Abchazië

Tentoonstelling van vluchtelingenkunstenaars uit Abchazië

De wereld van vandaag telt 424 conflicten*. Het conflict in Abchazië is een van hen. Wereldwijd zijn er zo’n 65 miljoen mensen op de vlucht, hiervan komen er ongeveer 300.000 uit Abchazië. Tal van gouvernementele, niet-gouvernementele en internationale organisaties werken aan het oplossen van conflicten. Wereldwijd worden er in de steden onderhandelingen gevoerd en vergaderingen en conferenties gehouden; miljoenen vluchtelingen kijken ernaar uit om naar huis terug te keren. De deelnemende kunstenaars van deze tentoonstelling wachten al 23 jaar lang op een antwoord op de vraag: “wanneer gaan we terug”? De vraag: “wanneer?” omvat de begrippen tijd en hoop en is sinds lange tijd hun belangrijkste bron van inspiratie!
We kunnen niet kiezen in welk tijdperk we geboren worden …
We kunnen niet kiezen in welke ruimte waar ons leven begint …
Wel kunnen we de manieren en middelen kiezen om onze creativiteit, talent en fantasie te manifesteren.

Samen met Nederlandse en Georgische partners heeft Euro Art Foundation de eer om deze kunst van vluchtelingen kunstenaars uit Abchazië in Leiden, Rembrandts geboortestad, te tonen. Deze kunstenaars hebben ervoor gekozen om zichzelf te redden door middel van de kunst. Ze hebben afscheid genomen van de tijden en plekken van conflicten, oorlogen, terreur en natuurrampen en hebben ervoor gekozen om kunstwerken scheppen vol zijn van emoties, stemmingen en levenswijsheden.

Doordat de verschillende kunstenaar, met ieder hun uitgesproken individualiteit, in dezelfde ruimte worden getoond, krijgt deze tentoonstelling een unieke uitstraling. De groep kunstenaars, in leeftijd variërend van 21 tot 78 jaar, zal zichzelf aan het publiek presenteren, niet, zoals men misschien verwacht, met zware thema’s, maar integendeel, via kunst uit een andere wereld in een andere taal.

Wanneer: 26 mei – 3 juni 2017, opening: 26 mei, 17:00
Waar: Galerie ZONE, Nieuwstraat 17b, Leiden, Nederland

Deelnemers:

Zurab Chedia, Eldar Kavshbaia, Merab Pipia, Ekaterine Karchava, Denis Gonobolin, Nana Pangani, David Markozia, Mamuka Pipia, Khuta Kvaratskhelia, Irma Gelantia, Ramin Apakidze, Odik Kekua, Nino Chedia, Irine Chutkerashvili, Pavlusha Kekua, Merab Epadze, Bidzina Sidiani, Dina Vekua, Leila Bagbaia, Valeri Chargazia, Alex Dvali, Keti Epadze

* Heidelberg Institute for International Conflict Research, Conflict Barometer-2014

 

klik om te downloaden
klik om te downloaden.